2009.11.02(月)-03(火) 第3回新炭素資源学国際シンポジウム

The Third International Symposium on Novel Carbon Resource Sciences:
Advanced Materials, Processes and Systems toward CO2 Mitigation

開催日: 2009年11月02日(月)-03日(火)
会 場: 九州大学筑紫キャンパス C-Cube

詳細は下記、新炭素資源学Web Siteにてご確認ください。

内容

How to efficiently convert carbon resources to secondary energies, materials and/or chemicals? How to efficiently use them? The NCRS symposium provides a forum from these aspects to present and discuss on advanced processes for carbon resource conversion and utilization, devices, materials and energy/material management systems over a range from industries to living environment. The symposium also provides several keynote lectures and opportunities of knowledge exchange among young researchers and students from South and East Asia.

議題

A. Advanced processes
1) Conversion and utilization of carbon resources such as coal, petroleum, biomass and industrial/municipal wastes, 2) thermal energy conversion, recuperation, transportation and storage, 3) carbon resource development, 4) material/chemicals processing, 5) others related to energy and/or carbon resources.
B. Advanced materials
1) Carbon materials such as carbon nanotubes, carbon nanofibers and activated carbons, 2) materials for electrochemical energy storage system such as batteries, supercapacitors, and fuel cells, 3) catalyst for energy related processes, 4) organic materials for efficient energy utilization, 5) materials for thermal energy conversions, 6) others related to materials for energy utilizations.
C. Human environment
1) Environmental science, 2) living environment, 3) others related to human and natural environments.